veel nachtdiensten leidt tot een slechter geheugen en concentratie

Jaren werken in ploegendiensten leidt tot een chronische verslechtering van het geheugen en de denksnelheid. Dit blijkt uit een langlopend Frans onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. Tien of meer jaren werken in onregelmatige diensten met nachtwerk leidt tot zeker zes jaar extra cognitieve veroudering. Pas als men hier 5 jaar mee gestopt was, was een verminderde geheugenfunctie niet meer meetbaar. De verminderde denksnelheid bleef echter nog wel meetbaar in vergelijking met leeftijdsgenoten die in 9 tot 5 banen hadden gewerkt.

We weten al uit eerder onderzoek dat werken in de nachtelijke uren erg slecht is voor de gezondheid en mensen vatbaarder maakt voor stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten en borstkanker. Dit alles zou voortkomen uit een verstoring van de biologische klok die onder invloed staat van het natuurlijk slaapwaakritme. Tijdens en de dagen na het nachtwerk hebben mensen vaak last van concentratie- en geheugenstoornissen. Nu is aangetoond dat dit dus veel langer kan doorwerken.

Het effect is vergelijkbaar met mensen die voortdurend te maken hebben met jet-lags.
De stress die hiervan het gevolg is, leidt tot een kleinere hippocampus en dat gebied is erg betrokken bij de opslag van nieuwe informatie ofwel geheugenvorming. Neuronen kunnen zich wel weer herstellen maar dat duurt soms maanden tot jaren.

Bron: redactie wetenschap NRC, 4 november 2014

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.